Guacamole
- 4 dojrzałe awokado (z zieloną skórką)
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 pęczek kolendry
- odrobina soli w płatkach,
- 1 świeża papryczka jalapeno
- 2 limonki
- pieprz w młynku
Awokado przepołów, wyciągnij pestkę i łyżeczką wyciągnij miąższ. Czosnek, cebulę, jalapeno i kolendrę pokrój w drobną kostkę i poszatkuj. Dodaj do miąższu awokado. Dodaj sól i pieprz. Całość przełóż do dużego moździerza i ugnieć na jednolitą pastę. Skrop całość sokiem z limonki, wymieszaj. Serwuj zimne z nachos lub jako pastę czy dip.
Quesadilla z kurczakiem i serem
- 1 pierś z kurczaka
- 200 g sera monterey (lub innego żółtego miękkiego w kawałku)
- mieszanka przypraw meksykańskich
- sól,
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 4 duże tortille pszenne
- odrobina oleju do smażenia
Kurczaka potnij w paski, lekko polej olejem, posól i obtocz w meksykańskich przyprawach. Usmaż na patelni. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Paprykę pokrój w paski i podsmaż na tej samej patelni co kurczak pod same koniec smażenia kurczaka. Pokrój drobno cebulę. Rozgrzej drugą patelnię i połóż na niej tortillę, posyp serem, ułóż kurczaka, paprykę i cebulę, posyp serem i nałóż kolejną tortillę. Wstaw do pieca nagrzanego na 180 stopni na 5 minut. Wyciągnij, pokrój jak pizzę i podawaj